onsdag 16 september 2009

Nedre Dalälvens store 1700-talsmålare firas



Den 13 september 2009 firades 250-årsdagen efter konstnären Hans (Hansson) Wikströms födelse. Jubileet ägde rum i Anskariikyrkan i Sevallbo, söder om Dalälven i Gävleborgs län.

Ett stort tack riktades till Tuula Autio från Upplandsmuseet i Uppsala som höll ett mycket lärorikt och engagerat föredrag i Kyrkan. Länsmuseet i Gävleborg som först inbjudits hade inte lust att närvara. I den välfyllda kyrkan deltog även ett antal avlägsna släktingar.

Hans Wikström föddes den 11 september 1759 i Börtasgården i Övre Gärdsjö by i Rättvik.
Under unga år gjorde han arbetsvandringar tillsammans med brodern Jon (Johan) och kom så småningom till Åsbergs herrgård i Österfärnebo. Där bodde Kanslirådet och Riksheraldikern
Anders Schönberg den yngre, känd för att stå bakom skrivningen av tryckfrihetsförordningen. Schönberg upptäckte att hans betjänt Hans hade talang för målning och bekostade därför hans studier vid Kungliga Målarakademin i Stockholm.

Efter utbildningen återvände Hans Wikström till södra Gästrikland och Norduppland där han gick omkring och målade i gårdarna. Hans Wikströms måleri finns fortfarande på gårdar i Östervåla och Tierp i Uppland, Österfärnebo, Hedesunda och Valbo i Gästrikland. Hans konstrundor har som längst sträckt sig från Björklinge norr om Uppsala till Råhällan i Hamrångetrakten. Målningar finns på olika museer mellan Stockholm och Gävle bl a i Disagården i Gamla Uppsala.

Wikström hade sitt hem i byn Jugansbo, Hedesunda inte långt från Anskariikyrkan mellan åren 1783 och 1833. Han var gift med soldatdottern Anna Ersdotter från grannbyn Gundbo. De fick en dotter Anna Hansdotter som blev gift till byn Landa norr om Dalälven i Hedesunda.

Hundraårsdagen efter hans död har tidigare uppmärksammats med en minneshögtid år 1933 i Gävle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar